Saturday 4 June 2011

sup kepala ikan merah

Bahan-bahannya
kepala ikan merah yang dipotong2 - kalau nak buat seketul tanpa potong pun boleh
bahan dikisar halus
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1 sudu lada hitam
bahan2 untuk menumis
minyak
1 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
bahan2 lain
1 biji bawang besar - dipotong bulat
beberapa biji lada kecil - dimayang
1 cawan perahan air asam jawa - boleh juga digantikan dgn perahan air asam limau
1 biji tomato - dipotong baji
daun sup dan daun bawang - dipotong2
1 bungkus sup bunjut
garam, gula dan serbuk perasa

CARA MEMBUATNYA
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis seketika, kemudian masukan bahan kisar, goreng hingga sedikit garing.
2. setelah garing, masukan air - sukatan air ikut sukalah untuk mendapatkan kuah. setelah itu masukan sup bunjut.
3. masukan kepala ikan merah yang telah siap dicuci, diikuti dengan perahan air asam jawa, didihkan seketika. (jika gunakan perahan air asam limau, jgn dimasukan ketika ini, perahan asam limau hanya boleh diletak last sekali)
4. masukan garam, gula dan serbuk perasa..masaklah untuk seketika lagi, bila sudah elok masaknya, baru masukan hirisan bawang, dan cili padi..diikuti dengan potongan tomato.
5. tutup api dan campakan hirisan daun sup dan daun bawang
SEDIA UNTUK DINIKMATI..

* SUP IKAN INI RASANYA MASAM2 SEDIKIT KERANA UNTUK MENEUTRALKAN RASA HANYIR IKAN.

No comments:

Post a Comment