Saturday 4 June 2011

mee basah :)

BAHAN2 UTAMA
1 Paket mee kuning - basuh n tos kan
1 keping dada ayam - dipotong kecik2
1 keping fish cake - pun potong jugak
1 pkt fish ball - nak potong boleh tak potong pun tak aper
Udang segar atau sotong - ikut suka n ikut budget
1/2 btg lobak merah - dipotong panjang2
sedikit bunga kobis - kerat2 lah jugak
2 pokok sawi - pun potong jugak yer jgn masuk sepokok sepokok pulak...hahaha
1 biji tomato - kerat, potong apa2 jer lah..but tak mau hancurkan yer
sedikit daun bawang - buat lawa jer
telor - ikut berapa org nak makan sorang sebiji..
kicap mee
sos tomato
sos tiram
sedikit cuka
2 sudu tepung jagung - dibancuh dengan air
minyak untuk menumis

BAHAN KISAR
1 labu bawang besar
5 ulas bwang putih
beberapa biji lada kecik - ikutlah kalau nak pedas letak lah lebih

CARA MEMBUATNYA
Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar hingga sedikit garing, masukan ayam dan masak lagi, kemudian masukan kicap mee, sos tomato, cuka dan sos tiram, masukan air untuk mendapatkan kuahnya. masaklah hingga mendidih kemudian baru masukan bahan2 yang lain seperti Udang, sotong, fish ball, fish cake dan sayur- sayuran. masukan sedikit garam, gula..biarkan mendidih seketika baru masukan sawi diikuti dengan bancuhan tepung jagung..masak lagi..bila dah nampak agak pekat masukan telor sebiji sebiji jgan dikacau supaya telor tak pecah..bila telor dah agak mengeras baru lah dikacau dan masukan mee, kacau sekejap masukan tomato dan daun bawang serta hirisan lada besar, tutup api..SIAP

No comments:

Post a Comment