Saturday 4 June 2011

mee kari :)

 BAHAN-BAHAN UTAMA
1/2 Ekor Ayam - Dipotong kecik2
5 sudu besar rempah kari daging BABAS
3 batang serai dititik
Beberapa helai daun kari
Sedikit Rempah empat sekawan (Kulit kayu manis, Bunga Lawang, Buah Pelaga dan Cengkih)
1 biji kelapa - diperah santan dalam anggaran 4 mangkuk...cair2 pun tak per
Minyak untuk menumis
Bahan2 dikisar halus
2 labu bawang besar
6 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci lengkuas
3 batang serai
10 biji lada kering
10 biji buah keras
BAHAN2 SAMPINGAN
MEE KUNING - CELUR SEKETIKA
TAUGE
ISI KERANG
FISH BALL
FISH CAKE
TELOR REBUS
TAUHU GORENG
DAUN SUP DAN DAUN BAWANG - DI MAYANG2
CARA MEMBUAT KUAH
Panaskan minyak..tumiskan bahan empat sekawan diikuti dengan serai yang diketuk dan daun kari, masukan bahan kisar..goreng sedikit garing..setelah garing masukan rempah kari yang telah dibancuh dengan sedikit air..masak lagi sekejap, baru dimasukan ayam yang telah siap dicuci bersih..masukan air..tutup periuk sekejap sehingga ayam mendidih..masukan garam dan sekeping asam gelugor...masak lagi dan diikuti dengan santan, jika namapak terlalu pekat masukan air..kuah ni tak memerlukan santan yg banyak..nanti cepat muak bila makan..lemak yang kita perolehi dari santan dan buah keras..
masakanlah hingga semuanya elok, masukan sedikit gula dan bahan perasa...dan masukan tauhu goreng yang dipotong dua dan boleh lah tutup api.
CARA MENGHIDANGKANYA
sediakan mangkuk..masukan mee, Tuang kuah kari, kemudian masukan fish ball dabn fish cake yg telah dicelur dan dipotong ikut suka, masukan juga telor rebus, isi kerang, taugeh dan tabur dengan daun sup & daun bawang..sedia untuk dimakan..
* Untuk mendapatkan sedikit lagi rasa pedas bolehlah jugak ditambah dengan sambal tumis kosong - jika suka.

No comments:

Post a Comment