Saturday 4 June 2011

ketupat sotong :)

Bahan-bahannya
Sotong - dicuci dibuang kulit sampai putih (kepala diasingkan buang matanya jugak)
Beras pulut- agaklah sendiri sebab nak sumbat dalam sotong tu cuma separuh dr sotong jer..sikit sangat
Santan pekat dan santan cair
Garam
Gula
2 ulas bawang merah dimayang halus
1 inci halia juga dimayang halus
1 sudu kecil halba
Lidi

CARA MEMBUATNYA
Beras pulut dicuci dan direndam dengan sedikit santan yg dicampur dengan sedikit garam lebih kurang 30 minit
Ambil sotong yang telah dicuci bersih masukan beras pulut yang direndam tadi kedalam sotong hanya separuh badan sahaja, kemudian ambek kepala sotong lekatkan dengan lidi supaya beras pulut tidak terkeluar dr badan sotong.
setelah selesai semuanya..aturkan dalam periuk dan masukan santan cair dahulu masak lah dengan api perlahan.kita akan nampak sotong mengembang menandakan pulut sedang kembang..kemudian masukan bawang dan halia yg dimayang halus serta halba..masak lagi..bila sudah yakin pulut dah masak dalam sotong masukan santan pekat, garam dan gula..rasalah mengikut selera masing2..jgn biarkan santan pecah minyak..mendidih sekejap jer..tutup api..sedia untuk dihidangkan..
Peringatan : Jgn gunakan api yg besar yer..masak ala2 manja sahaja yg penting pulut tu masak dalam perut sotong..
Garam pun tak mau taruk byk sgt..masin tak sedap..dia hanya sekadar lemak2 manis sahaja.

SELAMAT MENCUBA..

No comments:

Post a Comment