Saturday 4 June 2011

resipi :)

My Recipe Kek Batik

by Khartini Mohd Nor on Monday, February 21, 2011 at 1:35pm
Bahan2nya
3 paket biskut marie (Bukan biskut Nancy) apa2 jenama (anggaran sekilo) perasa original, kopi dan coklat - kalau suka lah
1 tin 550gm susu pekat manis
1 buku butter
1 cawan serbuk koko - pun apa2 jenama janji dapat 1 cawan
400gm milo (bersamaan 1 paket)
200gm horlicks (pun satu peket)
1 cawan gula kasar _gula buat air tu..
1 cawan air panas
6 biji telor - kasi hentam sama dia sampai kembang...hehehe

CARA MEMBUATNYA
Sediakan kuali atas dapur, masukan air panas diikuti dgn milo, serbuk koko, horlicks, butter, susu pekat, dan gula, gaul rata2, pasang api dan kacau hingga semuanya mencair, kemudian baru masukan telor yang telah dipukul kembang, kacau lagi sampai pekat, setelah pekat tutup api dan baru masukan biskut yang telah dipatah patahkan dan digaul rata, masukan adunan tadi kedalam loyang dan tekan hingga padat, setelah itu masukan kedalam peti sejuk sekurang-kurangnya 6-8 jam barulah dikeluarkan dan bolehlah dipotong mengikut kreativiti masing2..bolehlah dingap dengan rakusnya..hahhahaha.

.selamat mencuba, dan jgn lupa pengeras bagi resepi ini adalah penginapan 3 hari 2 malam di hotel zenith untuk tok guru beserta sarapan kek batik yang dibuat oleh anak murid...kihkihkih..
taraaaa..siap sudah kek batik saya

No comments:

Post a Comment