Saturday 4 June 2011

asam pedas :)

Bahan2nya
ikan pari anggaran 1/2 kilo
Bahan dikisar halus
Lada kering - ikut sukalah nak pedas letak banyak
Bawang merah 5 ulas - jgn byk2 bawang mahal
3 ulas bawang putih
11/2 sudu lada hitam
1/2 sudu ketumbar biji
1 inci halia
1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
sedikit belacan
semua ni dikisar halus.
Bahan lain yang diperlukan
sedikit bendi
daun kesum
1 biji tomato dipotong empat
2 batang serai- diketuk
1 cawan air asam jawa
garam, gula n serbuk perasa
Minyak jgn lupa nanti tak leh nak tumis pulak

CARA MEMBUATNYA
Panaskan minyak, tumiskan serai yang diketuk diikuti dengan bahan2 yang telah dikisar, masak hingga semua bahan kisar sedikit garing, masukan sedikit air dan masak lagi, kemudian masukan ikan pari dengan perahan air asam jawa, tambah air untuk mendapatkan kuah, pekat atau cair terpulang pada kehendak masing2..setelah mendidih masukan garam, gula dan serbuk perasa, diikuti dgn kacang bendi, daun kesum, biarkan seketika sehingga mendidih dan tutup api baru masukan tomato yang dipotong 4 tadi..tarraaaa sdia untuk dinikmati...ringkas tapi sedap..

No comments:

Post a Comment