Saturday 4 June 2011

masak lomak cili api ayam dgn rebung..

Bahan2 utama
1/2 ekor ayam - dipotong ikut suka
2 bungkus rebung - beli kat pasar tani
1 kilo santan
Cili Padi - ikut tahap kepedasan yang diingini
2 inci kunyit hidup
3 batang serai - diketuk2
2 keping asam gelugor
2 helai daun kunyit - disiat2 jer
garam, serbuk perasa n sedikit gula (jika suka)

CARA MEMBUATNYA
Kisar Cili padi ngan kunyit hidup sampai hancur, masukan dalam periuk, masukan serai yang diketuk, juga masukan ayam..didihkan sebentar, masukan garam dan asam gelugor, masak hingga ayam kecut baru masukan rebung dan santan, masaklah hingga sedang elok pekat kuahnya, rasa masam masinnya..hampir nak tutup api baru masukan daun kunyit yang disiat2, didihkan seketika tutup api, sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment