Saturday 4 June 2011

kari ikan sardin :)

org bujang bole laa cuber..


 Bahan2nya
1 tin sedang ikan sardin / makeral
1 labu bawang besar dipotong baji / bulat2 pun boleh
5 ulas bawang putih - dimayang2
2 inci halia- dimayang jugak
beberapa biji cili padi diketuk2
2 sudu besar serbuk kari ikan - apa2 jenama lah
sedikit air asam jawa
garam. dan serbuk perasa
Tomato dan ubi kentang dipotong ikut suka
Minyak untuk menumis
sedikit daun kari- kalau tak ada tak payah isi
CARA MEMBUATNYA
Tumis bawang besar, bawang putih dan halia diikuti dgn campakkan daun kari serta lada kecik yg diketuk2 tadi..goreng sehingga bawang layu, kemudian masukan serbuk kari..masukan sedikit air setelah agak garing masukkan sardin sekali dengan sosnya..masukan ubi kentang dan masukan air..masak hingga ubi kentang empuk baru lah dimasukan air asam jawa dan garam serta serbuk perasa..masaklah sekejap lagi..bila sudah agak pekat tutup api, campakan tomato yang dipotong..Siap..

* Kari Sardin tidak memerlukan santan..

No comments:

Post a Comment